Un nou studiu a elaborat Asociația SOMATO
Circa 300 de elevi din șase instituții de învățământ din municipiul Bălți, raioanele Sângerei și Fălești au servit obiectul unui studiu efectuat de Asociația SOMATO în cadrul proiectului „Acceptare, nu izolare!”, susținut de „Keystone Human Services International”.
Studiul, care și-a propus să determine gradul de cunoaștere a domeniului sănătății mintale în perioada de pre- și post-informare, a fost realizat în lunile martie-aprilie-mai-iunie a.c.
În perioada pre-informare, s-a stabilit că 35% dintre adolescenți cunoșteau ce este sănătatea mintală; 5% nu puteau defini noțiunea respectivă, iar aproximativ 60% confundau sănătatea mintală cu boala psihică. Circa 35% dintre adolescenți asociau noțiunea de sănătate mintală cu așa termeni ca rațiune/inteligență; 9,23% cu depresie/stres/nervozitate; 43,63% au răspuns divers, începând cu „om normal psihic” și terminând cu „debil”. La definirea noțiunilor, adolescenții au demonstrat un grad scăzut de informare.
În cadrul proiectului au fost editate un șir de materiale de informare pe subiectul sănătății mintale, fiind distribuite în cele șase școli. De asemenea, elevilor le-a fost proiectat filmul documentar „Să învățăm să sperăm împreună”, realizat de Asociația SOMATO. Au fost desfășurate un șir de seminarii axate pe sănătatea mintală.
În rezultat, conform raportului, toți cei circa 300 de adolescenți încadrați în studiu cunoșteau ce este sănătatea mintală, iar în jur de 63 la sută dintre ei au putut defini corect noțiunea respectivă. Adolescenții au enumerat un șir de probleme de sănătate mintală. Din totalul respondenților 85,2% au indicat „depresia” ca fiind problema de bază la copii și adolescenți, dependențele – 98% etc. 80% dintre totalul de adolescenți intervievați au indicat ca factor major, care influențează negativ sănătatea lor mintală – plecarea părinților peste hotare și stresul permanent.