R. Moldova este tot mai aproape de oficializarea profesiei de susținător de la egal la egal în domeniul sănătății mintale
Activitatea de susținător de la egal la egal în domeniul sănătății mintale are șanse să devină meserie oficială în Republica Moldova, iar acest fapt ar putea schimba în bine viața a zeci de mii de moldoveni cu dizabilități psihosociale și intelectuale.
Faptul respectiv se datorează inclusiv eforturilor depuse în contextul reformei serviciilor de sănătate mintală, subiectul fiind abordat și discutat la conferința „Nimic pentru noi fără de noi – Advocacy pentru susținători de la egal la egal”.
Evenimentul a avut loc la 27 martie și a fost organizat de proiectul moldo-elvețian MENSANA, în colaborare cu Asociația SOMATO, Ambasada Finlandei în România, Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, cu participarea Asociației Keystone Moldova.
Mesajul de bază transmis de către beneficiarii Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) din Soroca, Orhei, Cimișlia, Cahul a fost că persoanele cu dizabilități psihosociale și intelectuale sunt pregătite să-și dedice timpul și abilitățile pentru ajutorarea semenilor lor, devenind experți de la egal la egal.
Experții spun că împuternicirea susținătorului de la egal la egal este benefică atât pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități, cât și pentru societate, în general. Aceasta ar aduce mai multe beneficii, inclusiv creșterea speranța de recuperare și șansele de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități. În plus, aplicarea acestei experiențe ar reduce nivelul discriminării și al stereotipurilor, precum și optimizarea costurilor statului în domeniul respectiv.
Beneficiarii CCSM din Soroca, Orhei, Cimișlia, Cahul, implicate proiectul-pilot moldo-elvețian MENSANA susțin că reforma a produs deja câteva schimbări benefice în viața lor. Iar organizatorii conferinței au remarcat faptul că este salutabil că participanții au dat dovadă de curaj să discute deschis una dintre cele mai sensibile probleme, care până nu demult era lăsată sub tăcere, fie din rușine, fie din ignoranță – sănătatea mintală.
În R. Moldova, circa 93 de mii de persoane se află la evidență psihiatrică, circa 50% dintre acestea având grad de dizabilitate. Moldova a ratificat în 2010 Convenția ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, asumându-și responsabilitatea de a susține incluziunea socială, respectarea drepturilor și demnității persoanelor cu dizabilități.
---
Material realizat în cadrul proiectului „Nimic pentru noi fără noi: dezvoltarea rețelei de experți în drepturile omului în domeniul dizabilităților psiho-sociale și intelectuale”, susținut financiar de Ambasada Finlandei la București și derulat de Asociația SOMATO.