Drepturile persoanelor cu dizabilități promovate din Centrele de Sănătate Mintală
Asociația SOMATO a început desfășurarea unei serii de treninguri pentru beneficiarii, rudele acestora și lucrătorii Centrelor de Sănătate Mintală. Primele două asemenea ateliere au fost organizate la Centrul de Sănătate Mintală din Soroca (21 decembrie) și la Centrul de Sănătate Mintală din Cimișlia (22 decembrie). Treningurile au avut ca temă: Convenția ONU (ratificată de RM în 2010) cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități; Stigma și discriminarea în sănătatea mintală. Printre formatorii treningului s-a numărat și Cornelia Adeola, expert al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.
Participanții la trening au fost informați despre drepturile pe care le au și felul în care pot fi aplicate prevederile Convenției ONU în viața cotidiană, unde și cui se pot adresa în cazurile de lezare a drepturilor.
Ruslan, un beneficiar de la Centrul din Cimișlia, a spus că asemenea treninguri sunt foarte utile, întrucât persoanele cu probleme de sănătate mintală, adesea, sunt neglijate și nu au informații suficiente pentru a-și putea proteja drepturile.
Alte două seminare similare urmează să fie organizate pentru beneficiarii Centrelor de Sănătate Mintală din Cahul și Orhei. De asemenea, la acest capitol, patru treninguri vor fi organizate de SOMATO pentru profesioniștii din centrele de sănătate mintală din Soroca, Cimișlia, Orhei și Cahul.
Este de remarcat că SOMATO desfășoară în fiecare lună câte patru întâlniri tematice „de la egal la egal” în cele patru centre de sănătate mintală menționate.
Activitățile sunt parte a proiectului „Capacitarea grupurilor de persoane cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale în scopul unei participări eficiente în luarea deciziilor și incluziunea eficientă în societate”. Programul derulat de Asociația SOMATO din Bălți, în perioada septembrie 2015-august 2016, este susținut financiar de Ambasada Finlandei la București.
Fotografii de la evenimente
Soroca
Cimișlia