Vizită de studiu în Bosnia şi Herţegovina
O delegaţie formată din specialişti ai ministerului Sănătăţii şi din domeniul sănătăţii mintale din Republica Moldova au efectuat o vizită de studiu de o săptămână în Bosnia şi Herzegovina. Cei cinci specialişti din Moldova au vizitat, între 24 şi 30 iulie, un şir de instituţii de stat, sociale şi de sănătate din teritoriul Bosniei şi Herţegovina, inclusiv a Republicii Srpska. În cadrul vizitei de studiu în Bosnia şi Herzegovina, specialiştii din Moldova au avut întrevederi inclusiv la ministerul Federal de Sănătate a Bosniei şi Herţegovina şi Republica Srpska, la Fondul de asigurări în medicină din Tuzla, Clinica Universitara din Tuzla ş.a.
Specialiştii din Moldova au fost familiarizaţi cu activităţile şi reformele din domeniul sănătăţii mintale din Bosnia şi Herţegovina. În acest sens, au fost vizitate servicii comunitare de sănătate mintală din Sarajevo, Tuzla, Prnjavor (Bosnia şi Herzegovina), precum şi din oraşele Doboj şi Banja Luka din R. Srpska.
Programul vizitei în Bosnia şi Herţegovina a presupus şi familiarizarea cu activitatea unor asociaţii ce reunesc beneficiari de servicii de sănătate mintală, printre acestea numărându-se Asociaţiile „Feniks” din Tuzla şi „Zajedno” din Banja Luka. Colegii din Bosnia şi Herţegovina i-au îndemnat pe cei din Moldova să încurajeze fondarea unor asemenea asociaţii în vederea stimulării „mişcării de beneficiari” şi în Republica Moldova.
Vizita delegaţiei din R. Moldova în Bosnia şi Herzegovina a fost susţinută financiar de Agenţia de Dezvoltare şi Cooperare a Elveţiei.
*** Din componenţa delegaţiei moldoveneşti au făcut parte:
- Eugenia Berzan, şefa Departamentului Relaţii Externe şi Integrare Europeana din cadrul Ministerului Sănătăţii;
- Mihai Hotineanu, specialistul principal al ministerului Sănătăţii în sănătate mintala, director general al Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chişinău;
- Valeriu Sava, ofiţer naţional al Programului de Sănătate din cadrul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Republica Moldova;
- Jana Chihai, directoarea proiectului „Dezvoltarea sistemei serviciilor comunitare de sănătate mintală în Moldova (Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Chişinău);
- Mariana Balmuş, directoarea Centrului de Sănătate Mintală din Ungheni.
- Anne Hassberger, a reprezentat de Agenţia de Dezvoltare şi Cooperare a Elveţiei, ea fiind coordonatoarea Programului Regional Sănătate cu sediul la Berna şi directoarea programului pentru Moldova şi CSI.