Un Centru de sănătate mintală a fost inaugurat la Orhei
Un nou Centru Comunitar de Sănătate Mintală a fost deschis azi, la Orhei, acesta fiind cel de-al doilea centru care aplică metodologia de tratament flexibil asertiv comunitar, în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova.
Evenimentul a avut loc în contextul consemnării Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, care se desfășoară în acest an sub genericul „Demnitatea în domeniul sănătății mintale”.
Centrul de la Orhei este dotat asemenea centrelor comunitare de sănătate mintală din Olanda.
Acesta dispune de o sală pentru terapie ocupațională, o sală de proceduri, două cabinete medicale și un cabinet pentru asistentul social, toate complet mobilate și dotate cu aparatură de ultimă generație.
În cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei își desfășoară activitatea un psiholog, doi psihiatri, dintre care unul este specializat pe tratarea copiilor cu probleme de sănătate mintală, patru asistente medicale și un asistent social.
În raionul sunt la evidență circa 3200 de beneficiari, dintre care 325 sunt copii. Cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din raionul Orhei sunt, în ordinea incidenței, retardul mintal – 1.282 de beneficiari, tulburările organice nepsihotice – 946 de beneficiari, schizofrenia – 408 beneficiari și epilepsia – 241 de beneficiari.
Membrii echipei de la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Orhei au fost instruiți de către experții Trimbos Moldova și cei din cadrul Trimbos Instituut și GGZ Noord-Holland-Noord (Olanda) cu privire la aplicarea metodologiei de tratament flexibil asertiv comunitar.
Anterior, un centru similar a fost deschis la Cimișlia.
Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” este implementat de un consorțium internațional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de patru ani, până în 2018.