„SOMATO” şi „DANKO”, la ora bilanţului
Asociaţia SOMATO din Bălţi a făcut public raportul de activitate pe anul 2009 , potrivit căruia a derulat, în perioada de referinţă, cinci proiecte în sumă de circa 3,7 milioane de lei, fonduri oferite cu generozitate de către donatori de peste hotare pentru susţinerea persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
Cel mai ambiţios şi costisitor proiect este cel ce vizează dezvoltarea şi testarea în premieră în Moldova a apartamentelor protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Acest program este susţinut de Delegaţia Uniunii Europene în Moldova şi va finaliza în 2012. Alte trei programe importante derulate de Asociaţia SOMATO în 2009 au fost susţinute de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Colaborare în Moldova. Un alt proiect care a permis extinderea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi a fost sprijinit de „Keystone Human Services Moldova”.
Este de remarcat că, anul trecut, Asociaţia SOMATO a contribuit la echiparea şi mobilarea a două centre din Bălţi a căror activitate este axată pe reabilitarea socială şi medicală a persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Este vorba de Centrul ergosocial „Socium” şi Centrul DANKO, care oferă servicii copiilor cu probleme de sănătate mintală.
Asociaţia SOMATO a derulat în 2009 mai multe activităţi prin intermediul cărora a promovat incluziunea socială şi eliminarea stigmei în raport cu persoanele cu probleme de sănătate mintală. În acest sens, Asociaţia a derulat campanii de comunicare şi sensibilizare a opiniei publice, cea mai importantă fiind „Săptămâna Sănătăţii Mintale” (5-10 octombrie), desfăşurată la nivel naţional, în premieră, în R. Moldova. Pe parcursul anului trecut, SOMATO a continuat să editeze materiale promoţionale şi informaţionale, inclusiv al ziarului „Advocacy în sănătate mitală”.
Asociaţia SOMATO, care numără în prezent are 36 de membri, activează în domeniul sănătăţii mintale din februarie 1999.
Centrul de Sănătate Mintală SOMATO din Bălţi
Peste şase mii de consultaţii au acordat pe parcursul anului 2009 psihiatrii şi psihologii Centrului de Sănătate Mintală SOMATO din Bălţi persoanelor cu probleme de sănătate mintală, celor 34 de beneficiari ai centrului şi persoanelor din comunitate care s-au adresat după consiliere.
Acesta este unul din bilanţurile prezentate în raportul de activitate al Centrului de Sănătate Mintală SOMATO, făcut public de această instituţie.
Centrul include serviciul de zi de care au beneficiat în total 146 de beneficiari direcţi. În medie, Centrul SOMATO a prestat în medie pe zi servicii pentru mai bine de 22 de persoane. Centrul SOMATO a oferit servicii de plasament temporar (servicii 24 din 24 de ore) pentru 12 beneficiari.
Anul precedent, Centrul SOMATO a organizat 260 de activităţi de terapie ocupaţională pentru beneficiari, i-a antrenat în diverse activităţi social-culturale, inclusiv excursii şi vizionarea spectacolelor.
Cei 34 de beneficiari ai Centrului au participat la activităţile din cadrul Săptămânii Sănătăţii Mintale.
Pentru angajaţii Centrului, dar şi pentru beneficiari au fost organizate un şir de seminarii şi traininguri.
În 2009, Centrul de Sănătate Mintală SOMATO din Bălţi a fost parte a două proiecte, derulate cu sprijinul donatorilor externi. Este vorba Proiectul „Susţinerea reformei în Sănătate Mintală” (susţinut de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Colaborare în Moldova) şi de Programul privind dezvoltarea şi testarea apartamentelor protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală (susţinut de Delegaţia Uniunii Europene în Moldova).
Centrul de Sănătate Mintală SOMATO din Bălţi şi-a început activitatea în anul 2000, fiind fondat de Asociaţia SOMATO. La sfârşitul anului 2004, Centrul a obţinut statut de instituţie publică, beneficiind de atunci de suportul autorităţilor locale.
Centrul DANKO
Centrul pentru copii şi tineri cu dizabilităţi severe DANKO din Bălţi a prestat în 2009 servicii pentru 29 de copii şi tineri, precum şi pentru familiile acestora. Aceştia s-au bucurat de suportul şi dragostea celor 24 de angajaţi ai instituţiei.
Centrul DANKO, conform raportului de activitate pe anul 2009 , şi-a canalizat activitatea în baza a trei programe: reabilitarea medico-psiho-socială; dezinstituţionalizarea şi incluziunea socială; susţinerea integrităţii fiziologice.
Psihiatrii şi psihologii Centrului au acordat consultanţă şi consiliere beneficiarilor direcţi şi indirecţi – rudelor şi familiilor suferinzilor, aceştia fiind antrenaţi şi în activităţi de terapie ocupaţională şi reabilitare.
Centrul DANKO s-a implicat în derularea a două programe susţinute de donatori externi - „Susţinerea reformei în Sănătate Mintală” (susţinut de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Colaborare în Moldova) şi Programul privind dezvoltarea şi testarea apartamentelor protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală (susţinut de Delegaţia Uniunii Europene în Moldova). Graţie acestor proiecte a fost posibilă utilarea Centrului şi procurarea echipamentului pentru reabilitarea psiho-socială a beneficiarilor.
Angajaţii Centrului au beneficiat de instruire în cadrul unor seminarii şi traininguri, organizate la instituţie sau în afara acesteia.
Centrul „Danko” a fost deschis cu susţinerea Asociaţiei SOMATO şi suportul financiar al Guvernelor Suediei şi R. Moldova cu asistenţa tehnică a Fondului de Investiţii Sociale din Moldova. Inaugurarea oficială a instituţiei s-a produs la 6 octombrie, în cadrul „Săptămânii Sănătăţii Mintale în Moldova”.