Proiect de incluziune pentru copii cu dizabilităţi mintale
Un proiect în valoare de circa 2,4 milioane USD a fost lansat, la 1 februarie, la Chişinău, prin intermediul căruia vor fi promovate activităţi de incluziune socială a copiilor cu probleme de sănătate mintală şi suport pentru părinţii acestora. Programul este finanţat de Fundaţia Soros în cadrul proiectului „Comunitate Incluziva-Moldova suport financiar în perioada crizei economice globale”. Acesta va fi implementat pe durata următorilor trei ani.
Ministrul Muncii, Pr,otecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a spus, în cadrul lansării proiectului, că 136 de copii şi tineri de la Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale din Orhei vor fi integraţi în familiilor lor biologice. 90 de familii vor beneficia de suport material pentru amenajarea spaţiului personal al copiilor, aflaţi în proces de reintegrare în familie. Vor fi deschise nouă locuinţe protejate, precum şi nouă servicii mobile în diferite localităţi, a spus Valentina Buliga.
Directorul programului, Ludmila Malcoci, a adăugat că, de asemenea, vor fi dezvoltate trei case comunitare. „Crearea celor nouă echipe mobile noi, alături de cele create până acum, vor contribui esenţial la prevenirea instituţionalizării tuturor categoriilor de copii cu dizabilităţi”, a spus Malcoci.
De serviciile oferite în cadrul proiectului vor beneficia peste 800 de copii, care riscă să fie plasaţi în internate, precum şi circa 1500 de părinţi. Vor fi create peste 270 de locuri noi de muncă pentru şomeri, persoane cu venituri mici, pensionari.
În Moldova, potrivit datelor oficiale, sunt circa 16 mii de copii cu dizabilităţi, numărul lor fiind în creştere în ultimii ani.
Proiectul va fi implementat de Asociaţia „Keystone Moldova” în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. //SOMATO-info, 01.02.2011