Moldova aderă la o Declaraţie a OMS în domeniul sănătăţii mintale
Republica Moldova a aderat la „Declaraţia Europeană privind Copiii şi Tinerii cu Dizabilităţi Mintale şi familiile lor”. Declaraţia a fost semnată de 53 de miniştri de Sănătate a Regiunii Europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Evenimentul a avut loc, recent, la Bucureşti, unde a avut loc reuniunea Directorilor Regionali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Documentul a fost semnat din partea celor 53 de miniştri de ministrul român al Sănătăţii Cseke Attila, pe de o parte, şi directorul regional al OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, pe de altă parte.
Documentul a fost subsemnat şi de UNICEF pentru Europa Centrală şi de Est şi CSI.
Declaraţia oferă o platformă vastă pentru un angajament mai puternic al autorităţilor din statele membre ale OMS în reformele de îngrijire a copilului şi promovarea ulterioară a dezinstituţionalizării. OMS şi UNICEF vor semna o scrisoare comună adresată guvernelor din regiune prin care vor sublinia importanţa Declaraţiei şi încurajând elaborarea planurilor naţionale în domeniul respectiv.
În cadrul reuniunii de la Bucreşti, OMS a constatat că, în pofida faptului că s-au înregistrat unele progrese privind dezinstituţionalizarea şi crearea serviciilor bazate pe comunitate, copiii cu handicap sunt, adeseori, ultimii care beneficiază de îngrijiri mai bune. S-a remarcat că trebuie amplificată lupta împotriva stigmatizării şi a discriminării, aceasta fiind o precondiţie pentru reformele de succes şi integrarea socială a copiilor cu dizabilităţi intelectuale.
În cadrul forului din Bucureşti a fost adopta şi un plan de acţiuni, ce descrie măsurile care ar urma să fie aplicate pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din regiune.
În septembrie 2011, Comitetul Regional al OMS va examina felul în care sunt aplicate principiile stipulate în Declaraţia şi planul de acţiuni, adoptate la Bucureşti.
Potrivit OMS, circa cinci milioane de copii şi tineri din Regiunea Europeană a OMS au dizabilităţi intelectuale, acesta fiind doar vârful aisbergului întrucât mii de copii nu se regăsesc în baze de date şi protecţie socială, puţine la număr şi de proastă calitate. Peste 300 mii trăiesc în instituţii, unde rămân adesea pentru tot restul vieţii. Dacă nu se acţionează imediat, numărul lor ar putea creşte cu aproximativ 1% pe an în următorii zece ani, potrivit OMS.
Republica Moldova este membru al OMS din 1992. La Chişinău, un birou al OMS funcţionează din aprilie 1995.