Expert ONU, în vizită în Moldova

Expert ONU, în vizită în Moldova

O întâlnire Ad-hoc cu expertul în drepturile persoanelor cu dizabilități, membru al Comitetului ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Gabor Gombos, a avut loc în sediul PNUD din Chișinău în data de 12 septembrie. Prezența expertului în R. Moldova este o urmare a vizitei lui din septembrie 2011 privind susținerea Guvernului Moldovei, în procesul de reformare a instituției capacității legale conform prevederilor art.12 din Convenția ONU privind drepturile Persoanelor cu Dizabilități.
Scopul vizitei din acest an a constat în acordarea sprijinului în procesul desfășurării  reformei  sistemului de capacitate legală, în conformitate cu cerinţele Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilizăţi.

Întâlnindu-se cu reprezentanții societății civile active în acest domeniu (printre care Centrul de sănătate mintală „SOMATO”, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, Keystone Human Services International Moldova ș.a), Gabor Gombos a subliniat semnificația asigurării accesului persoanelor cu dizabilităţi mintale la asistenţa de care pot avea nevoie pentru a-şi exercita capacităţile juridice.  Expertul a ținut să menționeze necesitatea  promovării, a protejării şi a asigurării exercitării depline şi egale de către toate persoanele cu dizabilităţi, inclusiv și cele cu dizabilități intelectuale sau psihosociale, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Alt subiect de discuție a problema privind implementarea UNCRPD în Moldova, în special prevederile art.33.

În luna iulie a.c.,s-au împlinit doi ani de când Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Cu această ocazie, Guvernul de la Chișinău trebuie să prezinte Comitetului ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Raportul pe țară.

12 septembrie, 2012