Decizii importante pentru sectorul psihiatric
Cabinetul de Miniştri a aprobat „Regulamentul-cadru al Centrului
comunitar de sănătate mintală şi a Standardelor minime de calitate",
elaborat de ministerul moldovean al Sănătăţii. În baza acestei
decizii, care a fost adoptată la 25 ianuarie, dar şi, potrivit
„Programului naţional privind Sănătatea Mintală (2012-2016)", în curs de
elaborare, este preconizată deschiderea a patru centre în regiuni pe
parcursul anului 2012 şi câte patru centre anual în următorii patru ani.
Conform ministerului Sănătăţii, decizia Guvernului a dat startul procesului de asigurare a serviciilor de sănătate mintală în comunităţi şi ajustarea lor la standardele europene şi internaţionale.
Centrele vor oferi tratament medicamentos, psihoterapie individuală şi de grup, consiliere psihologică, sprijin şi consiliere în probleme de sănătate, igiena şi îngrijire personală, evaluări periodice de sănătate, alimentaţie corecta, educaţie pentru sănătate, terapie ocupaţională, ergoterapie. Echipele terapeutice vor fi compuse din medici psihiatri, psihoterapeuți, psihologi, asistenţi sociali, asistenţi medicali de psihiatrie.
Centrele vor oferi trei tipuri de servicii: centrul de zi pentru copii sau adulţi, plasament temporar, asistenţă mobilă la domiciliu şi de soluţionarea crizelor. Beneficiarii centrelor vor fi persoane cu dizabilităţi mintale, printre care persoane care suferă de tulburări psihice în stare de remisie sau retard mintal de grad uşor sau mediu; persoane care deţin un grad de invaliditate; cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani pentru centrul de zi pentru adulţi şi între patru şi 18 ani în Centrul de zi pentru copii, etc.
Centrele comunitare de sănătate mintală vor putea fi finanţate din bugetele locale, fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, bugetul de stat, dar şi din alte surse.
În Moldova funcţionează în prezent şapte centre de sănătate mintală.