Ce ştiu elevii şi profesorii din Moldova despre sănătatea mintală

Ce ştiu elevii şi profesorii din Moldova despre sănătatea mintală

Circa 60% dintre elevii din Bălţi şi Făleşti confundă sănătatea mintală cu boala psihică, iar aproximativ 35 la sută dintre profesori nu pot defini noţiuni ce ţin de domeniul sănătăţii mintale, după cum arată datele unui studiu realizat de Asociaţia SOMATO,  în comun cu Asociaţiile PARTENER GIDL şi HELICOMED din România.
În cadrul studiului „Evaluarea gradului de informare al elevilor din municipiul Bălţi şi raionul Făleşti cu privire la sănătatea mintală" au fost chestionaţi 199 de elevi de la patru instituţii de învăţământ şi 17 pedagogi de la aceleaşi instituţii. Cercetarea a scos în evidenţă faptul că 5% dintre elevii din oraşul Bălţi şi raionul Făleşti nu pot defini noţiunea de sănătate mintală, în timp ce 35% au spus că ştiu ce este sănătatea mintală.

Potrivit studiului, starea sănătăţii mintale a adolescenţilor din Bălţi este afectată de plecarea părinţilor la muncă în străinătate (53,19%); decesul unui bun prieten (48,23%) şi consumul de droguri (cca 83%).

Pe de altă parte, 55,1% dintre elevii din Făleşti chestionaţi în cadrul studiului au spus că s-ar adresa părinţilor în cazul unor probleme de sănătate mintală; 53,4 la sută - psihologului; 43,1% - medicului de familie; cca 26 la sută dintre elevii din Făleşti s-ar adresa profesorilor.

Per ansamblu, circa 35,3% dintre adolescenţi asociază noţiunea „sănătate mintală" cu termeni ca „raţiune" şi „inteligenţă", iar mai bine de 9 la sută cu „depresia", „stresul" şi „nervozitatea";  43,6% dintre adolescenţi au indicat printre noţiuni „om normal psihic" şi „debil".

Cei 17 profesori chestionaţi asociază conceptul de „sănătate mintală" cu „bunăstarea psihică", iar 50% şi cu „bunăstarea emoţională". Circa 91% dintre profesori asociază tulburarea psihică cu noţiunea de „comportament neadecvat", 54,5% - cu „dereglări şi deficienţe"; agresivitatea, stresul şi depresia fiind menţionate de către 45,4% dintre respondenţi.

Studiul a fost efectuat în cadrul proiectului „Iniţiative de cooperare transfrontalieră privind sănătatea mintală a adolescenţilor din zona de graniţă Romania-Republica Moldova-SMADO" (cod MIS-ETC 947), finanţat prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. Evaluările la tema sănătăţii mintale au fost efectuate la şcoala medie nr.19 din localitatea Elizaveta, o suburbie a mun. Bălţi, şi la Liceul bălţean „George Coşbuc", precum şi la două şcoli din raionul Făleşti. Un studiu similar a fost efectuat şi în România, având un eşantion de 249 de elevi şi 42 de profesori de la două instituţii de învăţământ.

8 februarie, 2012