Beneficiari ai proiectului SOMATO au vorbit despre drepturile omului la o conferință națională

Beneficiari ai proiectului SOMATO au vorbit despre drepturile omului la o conferință națională

În zilele de 4 și 5 decembrie a.c., beneficiarii proiectului „Nimic pentru noi fără noi: dezvoltarea rețelei de experți în drepturilor persoanelor cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale”, derulat de Asociația SOMATO, au vorbit, în cadrul unei conferințe naționale, în fața a peste o sută de oameni despre drepturile persoanelor cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale, prin prisma experienței lor.

La Conferința Națională au fost puse în discuție aspecte ce țin de implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Inga Cociorva, beneficiară a Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Soroca, a spus că este salutar faptul că în R. Moldova a început să se vorbească mai mult despre persoanele cu dizabilități psiho-sociale.

„Mă bucur că am găsit curajul să vorbesc în fața Dumneavoastră. Se spune că schimbarea începe cu noi. Poate dacă noi, persoanele cu probleme de sănătate mintală, vom vorbi deschis despre dificultățile și obstacolele cu care ne confruntăm și lumea se va deschide în fața noastră”, a menționat Inga Cociorva.

În cadrul Conferinței Naționale, sesiunea dedicată persoanelor cu dizabilități psiho-sociale a fost moderată de către beneficiara proiectului și a Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei, Cecilia Griza. La sesiune au fost prezentate comunicări ale reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai proiectului moldo-elvețian MENSANA. De asemenea, au fost relatate câteva istorii de recuperare și realizare a drepturilor persoanelor cu dizabilități psiho-sociale. /Foto eveniment/

---

Material realizat în cadrul proiectului „Nimic pentru noi fără noi: dezvoltarea rețelei de experți în drepturile omului în domeniul dizabilităților psiho-sociale și intelectuale”, susținut financiar de Ambasada Finlandei la București și derulat de Asociația SOMATO.

6 decembrie, 2017