Au creat „Copacul Sănătătii Mintale”

Au creat „Copacul Sănătătii Mintale”

De ziua Mondială a Sănătății Mintale, care este consemnată la 10 octombrie, circa 30 de beneficiari de servicii de sănătate mintală ai Centrului de zi pentru copii şi tineri cu dizabilităţi mixte severe „Danko” din Bălți, părinți și rude ai acestora au creat „Copacul Sănătății Mintale”. „Le-am propus participanților la această acțiune să inscripționeze ramurile Copacului Sănătății Mintale cu recomandări ce s-ar referi pe un stil de viață sănătos, cu mai puține stresuri și situații descurajante”, a relatat medicul-psihiatru Irina Jdanov, director adjunct al Centrului „Danko”.
„Prin această activitate ne-am propus să aprofundăm cunoștințele beneficiarilor și familiilor acestora în domeniul sănătății mintale, dar și să stabilim o comunicare mai eficientă între beneficiari, părinți/rude și instituția prestatoare de servicii”, a precizat Irina Jdanov.
Acțiunile prin care a fost consemnată Ziua Sănătății Mintale a fost organizată la Centrul „Danko” de Asociația SOMATO din Bălți. Pe lângă faptul că au creat cu forțe proprii, ajutați de cei dragi, „Copacul Sănătății Mintale”, copiii au confecționat felicitări, urându-le părinților echilibru sufletesc și sănătate.
Centrul „Danko” a fost deschis la Bălţi la 6 octombrie 2009 şi oferă servicii copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi mixte severe. Asociaţia „SOMATO” din Bălţi activează din 1999, fiind una dintre primele ONG din Moldova din domeniul sănătății mintale.
Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale este consemnată în fiecare an, începând cu 1992. Genericul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale din acest an este „Depresia: o criză globală”.
În orașul Bălţi, potrivit unor date statistice, sunt peste trei mii de persoane cu probleme de sănătate mintală, dintre care circa patru sute sunt copii şi adolescenţi.
În Republica Moldova, sunt înregistrate peste o sută de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală, dintre care circa 20% sunt copii.

10 octombrie, 2012